Vyšetření dysmorfie erytrocytů v močovém sedimentu - Novotná, Lenka; Soška, Vladimír, 1953-; Masarykova univerzita. Biochemický ústav (2013)
Práce se zabývá porovnáním chemického a morfologického vyšetření moči pomocí automatických analyzátorů s důrazem na hodnocení dysmorfie erytrocytů ve vztahu k onemocnění ledvinných glomerulů. Důraz je kladen především na stanovení akantocytů v močovém sedimentu, které mají vztah k onemocnění glomerulární erytrocyturií. V závěru je uvedena nejvhodnější metoda stanovení dysmorfie erytrocytů v močovém sedimentu. Práce je doplněna o hodnocení výskytu glomerulární erytrocyturie u pacientů v závislosti na věku, pohlaví, diagnóze a podílu akantocytů ve vzorku moči.
The Bachelor´s thesis deals with the comparison of the chemical and morphologic examination of urine using automated analyzers with an emphasis on the evaluation of dysmorphia erythrocytes in relation to renal glomerular disease. The emphasis is on determining acanthocytes in the urinary sediment, which is related to glomerular disease erythrocyturia. Finally, it presents the most appropriate method of determining dysmorphia erythrocytes in the urinary sediment. The Bachelor´s thesis is completed on the evaluation of glomerular erythrocyturia patients, depending on age, sex, diagnosis and acanthocytes shares in the urine sample.
Vedoucí práce: Vladimír Soška
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: akantocyty -- chemie; analýza moči; erytrocyty -- chemie; hematurie; Acanthocytes; Erythrocytes; Hematuria; Urinalysis; bakalářské práce