Longitudinální protilátkový profil u klíšťové encefalitidy - Fiksová, Markéta (2013)
Ve své bakalářské práci jsem se zabývala onemocněním klíšťová encefalitida. V teoretické části jsem se zaměřila na popis viru klíšťové encefalitidy. Dále popisuji vektor klíšťové encefalitidy, jak onemocnění probíhá, jaká je jeho prevence a léčba. Důležitou součástí teoretické části byla kapitola o laboratorní diagnostice. V experimentální části popisuji soubor pacientů, který mi byl poskytnut z laboratorního systému Oddělení klinické mikrobiologie ve Fakultní nemocnici Brno. U pacientů jsem zkoumala přítomnost pozitivity protilátek proti viru klíšťové encefalitidy ve třídě IgG a IgM. Skupinu pacientů s pozitivními protilátkami ve třídě IgM jsem na základě anamnestických údajů rozdělila na dvě podskupiny - pacienty s akutní fází onemocnění a pacienty s dlouhodobě přetrvávajícími IgM protilátkami. Z výsledku jsem zpracovala tabulky a grafy, které jsou uvedené v experimentální části mé bakalářské práce.