Rezistencia beta-hemolytických streptokokov na makrolidy - Fazekašová, Marcela; Ševčíková, Alena; Masarykova univerzita. Katedra laboratorních metod (2013)
Beta-hemolytické streptokoky bývajú izolované z výterov z krku, z urogenitálnej oblasti a z infikovaných rán. Cieľom práce bolo porovnať rezistenciu jednotlivých skupín beta-hemolytických streptokokov (A, B, C, F a G) na makrolidové antibiotiká a súčasne porovnať túto rezistenciu vzhľadom na lokalizáciu infekcie a na vek pacienta. Makrolidy sú liekom voľby pre pacientov alergických na penicilín. Súčasťou práce je aj porovnanie rezistencie s výskytom rezistencie v iných štátoch sveta.
Beta-hemolytic streptococci are usually isolated from throat swabs, the urogenital region, and from infected wounds. The target of work was compare the resistance of the group of beta-hemolytic streptococci (A, B, C, F and G) to macrolide antibiotics and also to compare this resistance with regard to the location of the infection and the age of the patient. Macrolides are the drug of choice for patients allergic to penicillin. Part of this work is a comparison of resistance with the presence of resistance in other states of the world.
Vedoucí práce: Alena Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: bakteriální léková rezistence; makrolidy; streptokokové infekce; Drug Resistance, Bacterial; Macrolides; Streptococcal Infections; bakalářské práce