Význam genetického poradenství pro nosiče balancovaných chromosomových přestaveb - Balšínková, Veronika (2013)
Nosiči balancovaných chromosomových aberací mají obecně větší riziko narození potomka s nebalancovanou přestavbou, která s sebou již nese i fenotypové vyjádření. Na Oddělení lékařské genetiky většinou přicházejí při plánování vlastního potomstva. Tato práce obsahuje metody, kterými jim je stanovován karyotyp, a také jsou vysvětleny možnosti,které jim současné genetické poradenství nabízí. V neposlední řadě je popsána souvislost mezi přítomností balancované aberace u rodiče a nebalancované přestavby v karyotypu potomka.