Screening míry stereopse v populaci, její kvalitativní zhodnocení - Kálal, Hana, 1989- (2013)
Diplomová práce se věnuje často diskutovanému tématu stereopse. V teoretické části jsou zpracovány jak fyziologické předpoklady stereopse (jednoduchého binokulárního vidění, panumův prostor, horopter a retinální korespondence), tak i historické a fylogenetické aspekty stereopse, monokulární a binokulární stereopse společně s charakteristikami stereoskopického vidění. V práci je dále popsán obecný princip fungování streotestů a jejich různé varianty. Teoretickou část doplňuje také přehled poruch ovlivňujících kvalitu stereopse. Cílem výzkumné části je zjištění kvality stereoskopického vidění v populaci.