Porovnání přesnosti ultrazvukové a optické biometrie při stanovení optimální optické mohutnosti umělé nitrooční čočky. - Pelcová, Zuzana (2013)
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním přesnosti ultrazvukové a optické biometrie při stanovení optimální optické mohutnosti umělé nitrooční čočky. V teoretické části práce je popsán historický vývoj ultrazvuku, jeho fyzikální princip, způsoby šíření ultrazvuku, účinky na lidský organismus a jeho využití v oftalmologii. Dále je popsán princip interference, definován pojem koherentní vlnění a využití interference v praxi (Michelsonův interferometr). Následující kapitola je věnována biometrii oka, popisu ultrazvukové a optické metody, na kterou navazuje kapitola o vzorcích pro výpočet optické mohutnosti umělých nitroočních čoček. Poslední část teoretické části je věnována umělým nitroočním čočkám, jejich historickému vývoji, základním charakteristikám, materiálům a je zde popsáno několik obecných typů IOL. Ve výzkumné části diplomové práce je porovnávána axiální délka oka získaná kontaktní ultrazvukovou biometrií a optickou biometrií. Porovnána vypočítaná optická mohutnost IOL pro axi