Současné trendy korekce presbyopie, srovnání výhod jednotlivých typů korekčních pomůcek - Šebestová, Michaela; Anderle, Radek; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2013)
Tato práce se zabývá problematikou trendů v korekci presbyopie a srovnání jednotlivých korekčních pomůcek. V úvodní teoretické části je zahrnuta problematika akomodace a presbyopie. Dále se práce zabývá korekcí presbyopie jednotlivými korekčními pomůckami i s vysvětlením současných trendů. Ve výzkumné části jsou ověřovány teoretické předpoklady co se týče trendů jednotlivých korekčních pomůcek. Hlavním cílem bylo zjistit jaký typ korekční pomůcky je využíván před vyšetřením a po vyšetření a také porovnat jejich jednotlivé výhody a nevýhody.
This thesi deals with problems of the trends in the correction of presbyopia correction and with the comparison of the different tools. The theoretical part includes problems of the accommodation and the presbyopia. The thesis deals with the correction of various presbyopia correcting tools together with an explanation of the current trends. The theoretical preconditions of the trends in individual correction tools are verified in the research. The main objective was to determine what type of equipment is used for correction prior to the examination and after the examination and to compare their individual advantages with disadvantages.
Vedoucí práce: Radek Anderle
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: akomodace oka; kontaktní čočky -- využití; presbyopie; Accommodation, Ocular; Contact Lenses; Presbyopia; diplomové práce