Srovnání metod měření nitroočního tlaku v optometrické praxi - Kroupová, Veronika (2013)
Předložená diplomová práce s názvem Srovnání metod měření nitroočního tlaku v optometrické praxi je věnována problematice tvorby a složení nitrooční tekutiny, její dynamiky a odtoku. Dále se zabývá charakteristikou nitroočního tlaku, jeho změnami během dne a faktory, které jej ovlivňují. Práce se věnuje popisu metod měření nitroočního tlaku a jejich srovnání. Uvádí také metody měření tloušťky rohovky, jejich historii a srovnání. Práce věnuje pozornost patologiím spojeným se změnami nitroočního tlaku, zejména pak glaukomovému onemocnění. Vyzdvihuje důležitou roli optometristů v prevenci a diagnostice těchto patologií. Výzkum se zabývá srovnáním metod měření nitroočního tlaku se zohledněním a bez zohlednění tloušťky rohovky.