Zraková ostrost a citlivost - vliv fyzikálních parametrů prostředí - Hanulíková, Gabriela; Bernard, Vladan; Masarykova univerzita. Anesteziologicko-resuscitační klinika (2013)
Téma diplomové práce je zaměřeno na vliv fyzikálních parametrů prostředí na zrakovou ostrost a senzitivitu lidského oka. Teoretická část je rozdělena do dvou oddílů. V prvním úseku jsou popsány anatomické a fyziologické souvislosti, druhý je věnován jednomu z hlavních a nejvýraznějších fyzikálních činitilů prostředí, který má vliv na zrakové vnímání, světlu. Podrobněji je zde objasněna jeho fyzikální podstata, fotoelektrický jev a v neposlední řadě také světelné zdroje používané zejména k osvětlování vnitřních prostor. Vlastní výzkum se zabývá vlivem intenzity osvětlení na zrakovou ostrost a subjektivní vnímání a hodnocení barev.
Thesis is focused on the effect of environmental physical parameters on visual acuity and sensitivity of human eye. The theoretical part is divided into two sections. The first part describes the anatomical and physiological connections; the second portion is devoted to the one of the main and the most significant environmental physical factor, which affects the visual perception, the light. In more details is clarified the physical nature of light, the photoelectric effect and the light sources used to the interior lighting. The research deals with the effect of the illuminance to visual acuity and subjective perception and evaluation of the colors.
Vedoucí práce: Vladan Bernard
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: fotoelektrický jev; photoelectric effect; světelné zdroje; zraková ostrost; zrak -- biochemie; light sources; Vision, Ocular; Visual Acuity; diplomové práce