Sedimentárně-geologické studium spodnomiocénních sedimentů ve vrtech Mikulov - Urbánek, Václav; Nehyba, Slavomír, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá určením depozičního prostředí porovnáním texturních a strukturních znaků sedimentů ze spodního miocénu (eggenburg) ve vrtných jádrech vrtů Mikulov 1 a Mikulov 4 v oblasti Mikulova, které byly vyvrtány v jižní části karpatské předhlubně společností MND a.s. V první části práce v literární rešerši je popsán geologický vývoj karpatské předhlubně. Druhá část práce je věnována porovnání sedimentů v obou vrtech, popisu vzorků jednotlivých vrtů, porovnání karotážních diagramů, vyhodnocení obsahu těžkých minerálů a určení depozičního prostředí. Studované sedimenty se usadily v mělkomořském prostředí, materiál pochází ze zvětralého krystalinika.
This thesis deals with the determination by comparing the depositional environment of textural and structural characteristics of the Early Miocene sediments (eggenburg) in drill cores of two wells in Mikulov, which were drilled in the southern part of the Carpathian Foredeep by company MND a.s. The first part of the literature review describes the geological evolution of the Carpathian foredeep. The second part is devoted to evaluation of sediments in both wells, a description of samples wells, comparison of carotage diagrams, evaluation of heavy minerals and determine the depositional environment. The studied sediments are deposited in shallow marine environment, the material derived from weathered crystalline rocks.
Vedoucí práce: Slavomír Nehyba
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: depoziční prostředí; miocén; sedimentologický výzkum; sedimenty; vrtačky; vrty; dril holes; drills; Miocene; sedimentological research; sediments; Mikulov (Břeclav, Česko : oblast); karpatská předhlubeň (Česko); Mikulov Region (Břeclav, Czechia); Carpathian Foredeep (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses