Sedimentárně-geologické studium spodnomiocénních sedimentů ve vrtech Mikulov - Urbánek, Václav (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá určením depozičního prostředí porovnáním texturních a strukturních znaků sedimentů ze spodního miocénu (eggenburg) ve vrtných jádrech vrtů Mikulov 1 a Mikulov 4 v oblasti Mikulova, které byly vyvrtány v jižní části karpatské předhlubně společností MND a.s. V první části práce v literární rešerši je popsán geologický vývoj karpatské předhlubně. Druhá část práce je věnována porovnání sedimentů v obou vrtech, popisu vzorků jednotlivých vrtů, porovnání karotážních diagramů, vyhodnocení obsahu těžkých minerálů a určení depozičního prostředí. Studované sedimenty se usadily v mělkomořském prostředí, materiál pochází ze zvětralého krystalinika.