Petroarcheologický výzkum kamenné broušené industrie z jeskyně Na Turoldu v Mikulově - Tomanová, Lucie (2013)
Bakalářská práce shrnuje geologické poznatky o území Mikulovska, zvláště pak o horninách v okolí jeskyně Na Turoldu. V 1. polovině 20 století zde byla v prostoru lomu se zmíněnou jeskyní a dalšími krasovými dutinami nalezena studovaná kolekce 48 artefaktů. Jedná se o nálezy kamenné broušené industrie řazené především do období kultury s lineární keramikou, část kolekce ale může být mladší. V praktické části je shrnuto využití několika geologických metod, které vedly k určení horniny a typologii suroviny. Typologie artefaktů byla určena při společných konzultacích s archeology.