Akcesorické minerály z gabra na Špičáku u Deštného (Orlické hory) - Mokrá, Ivana (2013)
Tato práce se zabývá akcesorickými minerály v pyroxenicko-amfibolickém gabru na Špičáku (Orlické hory), které je bohaté na ilmenit, a proto jedno z nejbohatších hornin na titan v České republice. Byly zde studovány dva vzorky gabra ze Špičáku: vz. 1 - leukokrátní velmi hrubozrnný vývoj gabra, vz. 2 - melanokrátní středně zrnitý vývoj. Ve vz. 1 byly nalezeny akcesorické minerály: ilmenit, titanit, zirkon, sfalerit, baddeleyit, kobaltit. Vz. 2 byl chudší na akcesorické minerály, byly v něm nalezeny: ilmenit, pyrhotin, baddeleyit. Tato práce zahrnuje rovněž výsledky zkoumání akcesorických minerálů vzorku gabra F ze Špičáku (leukokrátní středně zrnitý typ), který byl zkoumán pro bakalářskou práci Havelkové (2013). Byly v něm nalezeny: apatit, monazit, allanit a fáze podobná pevnému roztoku cheralitu.