Nové výzkumy savčí mikrofauny jeskyně Za Hájovnou (Javoříčský kras) - Vöröš, Dominik; Ivanov, Martin, 1969-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2013)
Práce je zaměřená na studium hrabošů (Arvicolinae) z jeskyně Za Hájovnou (Javoříčský Kras). Fosilní materiál byl separován z vrstev v oblastí Komínu I (Vykopaná chodba) a Propástky I a II (Narozeninová chodba). Součástí je stručné geomorfologické a geologické začlenění zájmové oblasti. Výsledkem je popis dentálního materiálu a následná determinace. Biostratigrafické a paleoekologické vyhodnocení hrabošů z Komínu I ukázalo, že vrstvy sedimentovaly v závěru středního pleistocénu, přičemž ve studovaném profilu byly zaznamenány klimatické oscilace. U Propástky I a II vrstvy sedimentovaly během teplého období v průběhu biozón Q3 až Q4.
The thesis is focused on the study of voles (Arvicolinae) from Za Hájovnou cave (Javoříčko Karst). The fossil material was separated from the layers of Chimney I (Excavated Hall) and Abyss I and II (Birthday Corridor). The work includes brief geomorphological and geological delimitation of the study area. The result is a description and subsequent determination of the dental material. Biostratigraphic and palaeoecological evaluation of voles from the Chimney I showed that layers deposited at the end of Middle Pleistocene and climate oscillations were observed in the process in the studied profile. For Abyss I and II layers deposited during warm period within biozones Q3 to Q4.
Vedoucí práce: Martin Ivanov
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: biostratigrafie; hlodavci; hrabošovití; osteologie; paleoekologie; pleistocén; Arvicolidae; biostratigraphy; osteology; paleoecology; pleistocene; rodents; Za Hájovnou (Česko : jeskyně); Javoříčský kras (Česko); Za Hájovnou Cave (Czechia); Za hájovnou cave (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses