Druhotná mineralizace grafitických hornin Moravy a Slezska - Nohavicová, Markéta; Vávra, Václav, 1971-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2013)
Část předkládané práce zahrnuje dosavadní poznatky o genezi grafitu a vývoji grafitických hornin se zaměřením na druhotnou mineralizaci moldanubika, moravika a silezika. Praktická část byla věnována studiu pozdních minerálních asociací v grafitických kvarcitech moldanubika západní Moravy v širším okolí Želetavy, především na lokalitách Bítovánky, Štěměchy a Lesná. Dřívější dílčí poznatky o těchto minerálech byly doplněny o podrobnější identifikační data. Analýzy studovaných vzorků prokázaly přítomnost puklinových minerálů, zejména fosfátů, síranů a jílových minerálů. Podrobnou chemickou analýzou a RTG difrakcí byl z lokality Štěměchy určen strengit v asociaci s variscitem, který odtud nebyl doposud popsán. Chemickou analýzou byla rovněž prokázána příměs přechodného členu izomorfní řady variscit-strengit.
The part of this thesis includes the current knowledge about the origin and development of graphitic rocks with a focus on secondary mineralization of Moldanubicum, Moravicum and Silesicum (Bohemian Massif). The practical part is devoted to study of late fissure mineralization in graphite quartzite at Moldanubicum of Western Moravia in the wider area around Želetava, especially in the localities Bítovánky, Štěměchy a Lesná. Earlier findings of secondary minerals from this region were compared with new results. Analyses of studied samples completely prove the presence of secondary minerals, mainly phosphates, sulfates and clay minerals. Strengite in assemblage with variscite, which has not been describe yet there, was determined in Štěměchy by detailed chemical and RTG analysis. Chemical analysis also identified admixture of transitional member in isomorphic series variscit-strengit.
Vedoucí práce: Václav Vávra
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: grafitické horniny; grafit; mineralizace hornin; petrologie; graphite; petrography; Český masiv; Bohemian massif Mountains; Bohemian massif; bakalářské práce; bachelor's theses