Změny ve struktuře minerálů řady olivínu v závislosti na chemickém složení. - Kupská, Hana (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem minerálů skupiny olivínu, zejména řady forsterit fayalit. V první části práce byla zpracována struktura a chemické složení minerálů této skupiny. Pozornost byla věnována také fyzikálním vlastnostem, genezi a nalezištím olivínu. Ve druhé části práce byly studovány vzorky olivínu z lokality Smrčí a z lokality Shavariin Tsaram v Rusku pomocí RTG práškové difrakce. Z namodelovaných RTG práškových záznamů byly pro další zpracování vybrány vhodné strukturní roviny a jejich mezirovinné vzdálenosti. Pomocí poměrů d-hodnot zvolených strukturních rovin a jejich intenzit byly vypočítány lineární regresní závislosti zastoupení obsahu forsteritové složky, kde s rostoucím obsahem Mg docházelo ke snižování mezirovinných vzdáleností a difrakčních intenzit ve struktuře olivínu. Díky těmto vztahům byl pak stanoven obsah forsteritu ve studovaných vzorcích.