Silná zemětřesení v Evropě od roku 1990 - Hráček, Daniel; Havíř, Josef; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2013)
Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou silných zemětřesení v regionu Evropy od roku 1990. V práci jsou vyhodnocována a porovnávána data, převzatá z dostupných seismologických center, která obsahují záznamy o 1110 silných seismických jevech. Předloženy jsou výsledky prostorové distribuce epicenter a vztahy mezi velikostí zemětřesení a jeho následky na evropském kontinentu a v jeho jednotlivých regionech. Seismicita Evropy je variabilní, nejvýznamněji se projevuje v jižních a jihovýchodních částech kontinentu, v ostatních oblastech jde o projevy slabšího charakteru.
The submitted thesis deals with problem of strong earthquakes in the region of Europe since 1990. In this thesis are evaluated and compared to data taken from the available seismological centers which contain records of 1110 strong seismic events. Presented are the results of the spatial distribution of epicenters and the relationship between the size of the earthquake and its consequences on the European continent and its regions. Seismicity of Europe is variable, most prominently manifested in the southern and southeastern parts of the continent, in other areas is a sign of weak character.
Vedoucí práce: Josef Havíř
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: přírodní katastrofy; seizmicita; zemětřesení -- Evropa; earthquake -- Europe; earthquake; natural disasters; seismicity; Evropa; Europe; bakalářské práce; bachelor's theses