Silná zemětřesení v Evropě od roku 1990 - Hráček, Daniel (2013)
Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou silných zemětřesení v regionu Evropy od roku 1990. V práci jsou vyhodnocována a porovnávána data, převzatá z dostupných seismologických center, která obsahují záznamy o 1110 silných seismických jevech. Předloženy jsou výsledky prostorové distribuce epicenter a vztahy mezi velikostí zemětřesení a jeho následky na evropském kontinentu a v jeho jednotlivých regionech. Seismicita Evropy je variabilní, nejvýznamněji se projevuje v jižních a jihovýchodních částech kontinentu, v ostatních oblastech jde o projevy slabšího charakteru.