Srovnání technologických vlastností křemenných písků s ohledem na výrobu slévárenských forem. - Kaňová, Zdeňka (2013)
Abstrakt Tato bakalářská práci se zabývá hodnocením křemenných písků v závislosti na jejich využití ve slévárenství. Vzhledem k tomu, že genetické podmínky ovlivňují kvalitu ložisek nerostných surovin, jsou vybrány vzorky alochtonního i autochtonního původu. U slévárenských písků je rozhodujícím kritériem především žáruvzdornost, zrnitost, povrch a tvar zrna. Vzorky písků z ložisek Provodín (Česká republika), Šajdíkovy Humence (Slovenská republika) a Grudzeń-Las (Polská republika) jsou srovnány pomocí granulometrické, chemické a strukturní analýzy. Žáruvzdornost je stanovena metodou spékavosti. Vzhledem k tomu, že chemické složení ovlivňuje teplotu spékání, bude součástí interpretace výsledků bakalářské práce také chemická charakteristika.