Neogenní sedimenty v okolí Lomnice - Mančík, Ladislav (2013)
V předložené práci jsou studovány neogenní sedimenty z 21 m hlubokého vrtu v oblasti Lomnice u Tišnova ležící cca 7 km severně od města Tišnov. U 60 vzorků byly gammaspektrometricky změřeny koncentrace U, K, Th a dále bylo z těchto zmíněných vzorků vybráno 35, na kterých se provedla laserová granulometrie. Na základě litologie byly vyčleněny tři facie (M1 - M3). Koncentrace U, K, Th vykazovaly vysokou pozitivní korelaci, což lze spojit se společným původem signálu. Na základě zrnitostních analýz lze sedimenty klasifikovat převážně jako jílovité prachovce v menší míře jde o prachovité jílovce.