Koordinační sloučeniny platiny(II) s jednodonorovými P-ligandy - Málková, Anna (2013)
Tato diplomová práce se zabývá přípravou P-ligandů. Ligandy jsou připravovány reakcemi primárních a sekundárních aminů s dichlorfenylfosfanem a difenylchlorfosfanem. Dále se práce zabývá komplexotvornými reakcemi těchto ligandů se sloučeninami platiny. V teoretické části jsou uvedeny známé informace o sloučeninách s P-N vazbou a jejich komplexech. V experimentální části jsou popsány syntézy některých ligandů a jejich charakterizace a dále provedené komplexotvorné reakce připravených ligandů s prekurzory PtII.