Závazná stanoviska ve vztahu k ochraně životního prostředí - Poláčková, Marie (2013)
Závěrečná práce je věnována povaze a charakteristice závazných stanovisek v obecné rovině, ale také ve vazbě na jednotlivé právní předpisy z oblasti práva životního prostředí. Práce pojednává rovněž o procesu vydávání závazných stanovisek včetně zásad, které vydávání závazných stanovisek ovlivňují, a subjektů, které se na jejich vydávání podílejí. Část práce je zaměřena na správní a soudní přezkum závazných stanovisek. Při psaní práce autorka vycházela především ze současné právní úpravy, judikatury správních soudů, právní praxe a odborných příspěvků na téma závazných stanovisek. Práce upozorňuje na hlavní problémové okruhy ve vztahu k závazným stanoviskům, v některých případech vycházejících také z právní praxe. Není opomenut ani exkurs do německé a slovenské právní úpravy v dané oblasti. Práce je psána s cílem představit odborné i laické veřejnosti institut závazných stanovisek uceleněji, nikoli však naprosto komplexně, a upozornit čtenáře na problematická místa v právní úpravě či v právní praxi a přivést je k zamyšlení nad nimi. Do jisté míry se v práci zrcadlí také autorčiny názory na danou problematiku, kterými by ráda přispěla k další odborné diskuzi na dané téma. Cílem závěrečné práce je detailnější analýza právní úpravy institutu závazných stanovisek v českém právním řádu (zejména tedy správního řádu, stavebního zákona a složkových právních předpisů práva životního prostředí) s přihlédnutím k právní praxi dotčených orgánů. Disertační práce byla zpracována k právnímu stavu k datu 1. 1. 2013.