Účast veřejnosti na ochraně životního prostředí - Večeřová, Jitka, 1983- (2013)
Disertační práce se zabývá problematikou účasti veřejnosti na ochraně životního prostředí. Disertace obsahuje danou problematiku jak z obecného pohledu, tak z hlediska jednotlivých, konkrétních forem účasti veřejnosti. Východiskem pro účast veřejnosti na záležitostech týkajících se životního prostředí je především Listina základních práv a svobod zakotvující mimo jiné právo na příznivé životní prostředí a právo na informace o životním prostředí. V současné době je neopomenutelným východiskem pro tuto problematiku i Aarhuská úmluva. Obecná část práce se zabývá především jejím mezinárodněprávním rozměrem a upozorněním na základní promítnutí jejích ustanovení do českého právního řádu včetně nastínění problematických otázek. Struktura Aarhuské úmluvy a její cíle jsou promítnuty rovněž do zvláštní části práce. V obecné části disertační práce jsou vymezeny rovněž jednotlivé zásady projevující se v rámci účasti veřejnosti na ochraně životního prostředí. Zvláštní část práce se zabývá právem na informace o životním prostředí jako předpokladem účasti veřejnosti na ochraně životního prostředí, a dále jednotlivými formami účasti veřejnosti na ochraně životního prostředí. V rámci každé formy účasti je nastíněna právní úprava v teoretické rovině a její praktická aplikace. Je poukázáno na problematické body a případně nastíněny možnosti jejich řešení. Speciální pozornost je věnována nevládním neziskovým organizacím, které Aarhuská úmluva považuje za dotčenou veřejnost, dotčeným vlastníkům a obcím. Na závěr jsou shrnuty poznatky a nastíněny úvahy de lege ferenda.