Porovnání různých metod pro stanovení VWF:CBA v diagnostice von Willebrandovy choroby - Štěpařová, Andrea; Smejkal, Petr, 1972-; Masarykova univerzita. Katedra laboratorních metod (2013)
Stanovení kolagen vazebné kapacity von Willebrandova faktoru (VWF) se řadí mezi speciální testy v diagnostice von Willebrandovy choroby. Používá se k vyšetření funkční aktivity VWF, přesněji odráží schopnost VWF vázat se na kolagen. Právě typ zvoleného kolagenu hraje při vyšetření důležitou roli. Preferována je směs kolagenů typu I a III, samotný kolagen I se váže na VWF velmi málo a naopak typ III se váže až příliš lehce. Von Willebrandova choroba se projevuje různým stupněm krvácivých projevů, proto vhodné vyšetření a správně diagnostikovaný typ onemocnění umožní zvolit optimální způsob léčby.
Determination of collagen binding capacity of von Willebrand´s factor (VWF) ranks among special tests in the diagnosis of von Willebrand´s disease. It is used to examine the functional activity of VWF, more accurately reflects the ability of VWF to bind to collagen. It is the type of selected collagen which plays an important role in the examination. Preferred is a mixture of both collagen types I and III, since type I itself binds to VWF quite rarely while type III binds far too easy. Von Willebrand disease shows itself through different degrees of bleeding symptoms and that is why appropriate screening and correctly diagnosed type of disease enables to determine the best method of treatment.
Vedoucí práce: Petr Smejkal
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: von Willebrandova nemoc; von Willebrandův faktor; VWF:CB; von Willebrand Diseases; von Willebrand Factor; bakalářské práce