Porovnání různých metod pro stanovení VWF:CBA v diagnostice von Willebrandovy choroby - Štěpařová, Andrea (2013)
Stanovení kolagen vazebné kapacity von Willebrandova faktoru (VWF) se řadí mezi speciální testy v diagnostice von Willebrandovy choroby. Používá se k vyšetření funkční aktivity VWF, přesněji odráží schopnost VWF vázat se na kolagen. Právě typ zvoleného kolagenu hraje při vyšetření důležitou roli. Preferována je směs kolagenů typu I a III, samotný kolagen I se váže na VWF velmi málo a naopak typ III se váže až příliš lehce. Von Willebrandova choroba se projevuje různým stupněm krvácivých projevů, proto vhodné vyšetření a správně diagnostikovaný typ onemocnění umožní zvolit optimální způsob léčby.