Účinnost fágového přípravku Stafal na Staphylococcus aureus - Janečková, Tereza (2013)
Tato práce se zabývá stanovením účinnosti fágového přípravku Stafal na Staphylococcus aureus jako možné léčby stafylokokových infekcí. Zájem o fágovou terapii v poslední době zesílil díky narůstající rezistenci bakterií k antibiotikům (MRSA, MLSB). Účinnost léčiva byla provedena metodou dvouvrstevného agaru, kdy bylo prakticky otestováno 220 kmenů S. aureus pocházející z Mikrobiologického ústavu LF MU a FN u sv. Anny v Brně. Mezi těmito kmeny se kromě běžně citlivých kmenů k antibiotikům vyskytovaly i kmeny MRSA a MLSB. Výsledky naznačují, že citlivost přípravku Stafal je velmi dobrá (92,3 %) a preparát by mohl být aplikován hlavně na stafylokokové infekce, u kterých selhává klasická antibiotická léčba.