Faktory virulence u méně obvyklých druhů kvasinek izolovaných z klinického materiálu - Hyblerová, Iveta (2013)
Kvasinky rodu Candida jsou nejčastějším a klinicky nejvýznamnějším původcem kvasinkových infekcí. Obecně je za nejvíce patogenní pokládán druh C. albicans. V posledních dvou desetiletích však vzrostl počet infekcí, způsobených tzv. non - albicans druhy. Jedná se zejména o C. glabrata, C. parapsilosis, C. tropicalis a C. krusei. Kandidy své patogenní vlastnosti uplatňují především na predisponovaném území, za účasti faktorů virulence, které jim usnadňují vstup, přežívání, množení a šíření v hostitelském organismu. Mezi nejčastěji citované faktory virulence patří adheze, tvorba biofilmu, sekrece hydrolytických enzymů a morfogeneze. V této práci bylo na tvorbu biofilmu, produkci fosfolipáz a hemolytickou aktivitu testováno 120 kmenů reprezentujících 9 druhů kandid. Konkrétně se jednalo o 25 kmenů C. tropicalis, 20 kmenů C. albicans, 20 kmenů C. dubliniensis, 15 kmenů C. glabrata,10 kmenů C. krusei, 10 kmenů C. lusitaniae, 10 kmenů C. parapsilosis, 5 kmenů C. kefyr a 5 kmenů C. pellicu