Porovnání MPV a PDW z analyzátoru krevních elementů s hodnotami zjištěnými přímým měřením z nátěru za pomocí software Quickfoto u nemocných s Ph- negativními myeloprolifetivními neopláziemi ve vztahu ke klinické symptomatologii - Prudková, Marie; Kissová, Jarmila; Masarykova univerzita. Interní hematoonkologická klinika (2013)
Pacienti postiženi Ph-negativními myeloproliferativními neopláziemi jsou v každém okamžiku ohroženi vznikem trombózy a/nebo krvácením. Trombóza se může stát pro tyto pacienty i fatální. Řada studií, zabývající se těmito chorobami, dává do souvislosti parametr trombocytů MPV a vznik trombózy. Tento parametr je však ovlivněn anizocytózou krevních destiček, proto nemusí být ve výsledku zvýšený. Přesto se mohou velké destičky v krvi vyskytovat a podílet se na vzniku trombózy. Úkolem této práce je zjistit, zda má velikost MPV nebo velikost krevních destiček vliv na vznik trombózy. Dále se zjišťuje souvilost mezi těmito parametry a přítomností JAK2 mutace, léčbou a věkem. Na závěr se hodnotí přínos přímého měření krevních destiček softwarem Quickphoto micro.
Patients affected by Ph-negative myeloproliferative neoplasms are at risk of thrombosis and/or bleeding at all times. Thrombosis can be fatal to these patients. A number of studies dealing with these diseases correlates parameter MPV and thrombosis. This parameter is influenced by platelet anisocytosis, therefore need not increased in the end. Nevertheless, large platelets may be present in blood and could participate in development of thrombosis. The main goal of this thesis is to determine a relation between size of MPV, or platelets and occurence of thrombosis. Minor goal are to find relation between previously stated parameters and occurence of JAK2 mutation, treatment and age. Final goal is to evaluate the contribution of Quickphoto micro software into measurement of platelets.
Vedoucí práce: Jarmila Kissová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: myeloproliferativní poruchy; Quickphoto micro software; symptomatologie; trombocyty; trombóza; symptomatology; Blood Platelets; Myeloproliferative Disorders; Thrombosis; bakalářské práce