Bakteriální původci průjmů - obligátní střevní patogeny - Pospíchalová, Jana; Juránková, Jana; Masarykova univerzita. Katedra laboratorních metod (2013)
Obligátní střevní patogeny - salmonely, shigely, kampylobaktery a yersinie jsou častými původci průjmů. Z velké části případů je příčinou nákazy nevhodně zpracovaná potrava nebo nesprávné hygienické návyky vnímavého jedince. Laboratorní diagnostika se skládá z několika kroků. V první řadě je to mikroskopie, dále kultivace, biochemické určení a sérotypizace kmenů. V práci se zabývám četností výskytu těchto patogenů ve FN Brno za posledních 5 let a srovnáním výsledků s celou ČR a ostatními zeměmi.
The usual intestinal pathogens - salmonella, shigella, campylobacter and yersinia are frequent instigators of diarrhea. For the most part of cases is the cause of infection inappropriately processed food or improper hygiene habits of susceptible individual. Laboratory diagnosis consists of several steps. In the first place it is microscopy, further cultivation, biochemical identification and serotyping strains. In my thesis I deal with the frequency of incidence of these pathogens in the University Hospital Brno in the last 5 years and comparing the results with the whole of the Czech Republic and other countries.
Vedoucí práce: Jana Juránková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: Campylobacter; mikrobiota; průjem -- mikrobiologie; Salmonella; Shigella; Yersinia; Diarrhea; Microbiota; bakalářské práce