Bakteriální původci průjmů - obligátní střevní patogeny - Pospíchalová, Jana (2013)
Obligátní střevní patogeny - salmonely, shigely, kampylobaktery a yersinie jsou častými původci průjmů. Z velké části případů je příčinou nákazy nevhodně zpracovaná potrava nebo nesprávné hygienické návyky vnímavého jedince. Laboratorní diagnostika se skládá z několika kroků. V první řadě je to mikroskopie, dále kultivace, biochemické určení a sérotypizace kmenů. V práci se zabývám četností výskytu těchto patogenů ve FN Brno za posledních 5 let a srovnáním výsledků s celou ČR a ostatními zeměmi.