Tvorba biofilmu u Staphylococcus aureus z klinického materiálu - Audová, Michaela; Dvořáčková, Milada; Masarykova univerzita. Mikrobiologický ústav (2013)
Staphylococcus aureus je obávány patogen způsobující kožní nemoci, pneumonie, endokarditidy až smrtelné sepse. Léčba těchto infekcí může být komplikována řadou faktorů. Mezi nejdůležitější patří rezistence k antibiotikům a tvorba biofilmu. V mé práci jsem se snažila prokázat souvislosti mezi těmito faktory. Vyšetřili jsme celkem 220 kmenů. Citlivých kmenů bylo 171, MRSA kmenů bylo 22 a MLSB 27. Z 220 kmenů celkem 91 % produkovalo biofilm. Zjistili jsme, že kmeny MRSA jsou většími producenty biofilmu než běžně citlivé kmeny. Také jsme dokázali, že kmeny izolované od pacientů z lůžkových oddělení tvoří biofilm více, než kmeny pocházející od ambulantních pacientů.
S. aureus is a feared pathogen that causes many illnesses such us skin diseases, pneumonia, endocarditis or fatal sepsis. Treatment of these infections may be complicated by several factors. The most significant are antibiotic resistance and biofilm formation. I tried to find correlation between these factors in my thesis. We examined 220 strains. 171 of these were sensitive , 22 were MRSA and 27 were MLSB. 91 % of all strains formed biofilm. We found that MRSA are larger biofilm producers than sensitive strains. We also showed that the strains isolated from patients from hospital are better biofilm producers than strains isolated from outpatient.
Vedoucí práce: Milada Dvořáčková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: biofilmy; methicilin rezistentní Staphylococcus aureus; Staphylococcus aureus; Biofilms; Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus; Staphylococccus aureus; bakalářské práce