Tvorba biofilmu u Staphylococcus aureus z klinického materiálu - Audová, Michaela (2013)
Staphylococcus aureus je obávány patogen způsobující kožní nemoci, pneumonie, endokarditidy až smrtelné sepse. Léčba těchto infekcí může být komplikována řadou faktorů. Mezi nejdůležitější patří rezistence k antibiotikům a tvorba biofilmu. V mé práci jsem se snažila prokázat souvislosti mezi těmito faktory. Vyšetřili jsme celkem 220 kmenů. Citlivých kmenů bylo 171, MRSA kmenů bylo 22 a MLSB 27. Z 220 kmenů celkem 91 % produkovalo biofilm. Zjistili jsme, že kmeny MRSA jsou většími producenty biofilmu než běžně citlivé kmeny. Také jsme dokázali, že kmeny izolované od pacientů z lůžkových oddělení tvoří biofilm více, než kmeny pocházející od ambulantních pacientů.