Florbela Espanca - básnířka bolesti - Ritterová, Kateřina, 1968- (2013)
Předkládaná práce se věnuje tématické analýze poezie portugalské básnířky Florbely Espancy. Věnuje se nejprve jejímu začlenění do historického vývoje portugalské literatury a vývoji recepce jejího díla i její osobnosti. Na základě analýzy básní vybraných básníků (Bernardim Ribeiro, Antero de Quental, António Nobre, Mário de Sá-Carneiro a Judith Teixeira), u kterých se projevuje stejný sklon k zobrazování bolesti, se poukazuje na to, jak je motiv bolesti v portugalské literatuře důležitý a všudypřítomný. Analýzou hlavních témat v díle Florbely Espancy dospíváme k názoru, že motiv bolesti se vine napříč všemi tématy, je obsažen v milostné poezii i v poezii meditativní. Tato bolest je v poezii Florbely Espancy bolestí z úzkosti, z nepoznatelnosti sebe sama i okolního světa