Targeting nanoparticle drug carriers: functionalized microbubbles and their application in ultrasonography - Kauerová, Zuzana (2013)
Předmětem dizertační práce “Cílené nanopartikulární nosiče léčiv: funkcionalizované mikrobubliny a jejich aplikace v ultrasonografii” je studium mikrobublin naplněných plynem na lipidové bázi, které lze uplatnit v diagnostice i v terapii. Úvodní teoretická část práce je věnována funčkním zobrazovacím technikám a ultrazvuku, a v neposlední řadě fyzikálně-chemické podstatě využití mikrobublin v ultrasonografii. První část práce se zabývá základním obecným designem mikrobublin a jejich chemickým složením a poskytuje přehled obecně používaných komerčních mikrobublin. Dále jsou zde popsány základní metodologické postupy pro přípravu a charakterizaci mikrobublin a využití funkcionalizovaných mikrobublin. Druhá část práce zahrnuje obecné způsoby využití mikrobublin v klinické praxi. Poslední části práce jsou především založeny na přiložených publikacích: shrnuje získané výsledky a sleduje možné současné trendy nových kompozic a směrů v této oblasti.