Expression of detoxification enzymes and genes involved in the processes of apoptosis, DNA repair and proliferation in vitro - Hrubá, Eva (2013)
Z výčtu všech funkcí připisovaných aryluhlovodíkovému receptoru (AhR), který je ligandem aktivovaným transkripčním faktorem, hraje klíčovou roli jeho úloha v biotransformaci prokarcinogenů na reaktivní metabolity s potenciálem karcinogenního/genotoxického působení. Kromě tradičně vymezené role v klasické dráze metabolické aktivace xenobiotik ale AhR moduluje také celou řadu zásadních buněčných signálních drah. Působení ligandů Ah receptoru je spojováno s narušením průběhu intracelulární signalizace, což může mít nejrůznější toxické a karcinogenní důsledky. Genotoxické efekty konkrétních AhR ligandů jsou primárně spojovány s jejich metabolickou aktivací, nicméně schopnost totožných ligandů zároveň spouštět i signální dráhu Ah receptoru, může přispívat k dalšímu škodlivému působení nad rámec přímého poškození DNA. Pro genotoxické ligandy AhR jsou oba jevy neoddělitelné a každý z nich se do určité míry podílí na celkovém výsledném dopadu těchto látek na rozvoj rakovinného bujení a pravd