Metallochelating nanoliposomes for construction of recombinant vaccines - Mašek, Josef (2013)
Liposomy představují nosiče vakcín, které vykazují adjuvantní aktivitu k neseným proteinovým antigenům. Metalochelatační liposomy jsou navrženy pro vazbu His-tagovaných proteinů nekovalentní interakcí. Tyto liposomy byly připraveny ze směsi fosfatidylcholinu a metalochelatačního lipidu DOGS-NTA-Ni metodou odstranění detergentu a metodou hydratace lipidního filmu s následnou extruzí. Jako molekulární adjuvans se do liposomů inkorporovaly nepyrogenní lipofilní deriváty muramyl dipeptidu. Na povrch liposomů byly navázány metalochelatační vazbou His-tagované rekombinantní proteiny GFP, Gp120, OspC a Hsp90. Struktura proteoliposomů byla studována metodami dynamického rozptylu světla, transmisní elektronové mikroskopie, mikroskopie atomárních sil a gelové permeační chromatografie. Liposomy s lipofilními deriváty muramyl dipeptidu orientovanými na povrch liposomu byly rozpoznávány a fagocytovány lidskými dendritickými buňkami v in vitro experimentech. In vivo zmíněná experimentální vakcína ap