Depresívne poruchy a glycidový metabolismus - Breznoščáková, Dagmar (2013)
Úvod: Klinicky signifikantné depresívne symptómy sa vyskytujú približne u 31% pacientov s diabetom mellitus (DM). Pri DM je riziko vzniku depresívnej poruchy približne 2x vyššie ako v bežnej populácii. Poznáme niekoľko rizikových faktorov: demografické (ženské pohlavie, mladší vek, nižšie vzdelanie, chudoba), klinické (závažnosť DM, dĺžka ochorenia, komplikácie diabetu, vysoké hodnoty glykozylovaného HbA1c) aj behaviorálne (fajčenie, obezita), ktoré viac či menej súvisia s výskytom depresie u pacientov s DM. Medzi endokrinné a neurotransmiterové zmeny patrí znížená koncentrácia katecholamínov, predovšetkým sérotonínu, stimulácia produkcie glukokortikoidov, rastového hormónu a glukagónu, ktoré pôsobia kontraregulačne proti hypoglykemickému účinku inzulínu. Zvýšené hladiny kortizolu sa pozorujú rovnako u pacientov s DM aj depresiou, podobne porucha glukózovej tolerancie a vznik inzulínovej rezistencie. Spoločný výskyt uvedených dvoch porúch nie je náhodným javom, čo vyvoláva úvahy o ich