Vliv farmakogenetických a farmakokinetických faktorů na průběh a léčbu prvních epizod schizofrenie - Bartečková, Eliška, 1982- (2012)
Základní terapeutickou modalitou psychotických poruch je farmakoterapie. Z klinické zkušenosti je patrné, že mezi pacienty existuje výrazná interindividuální variabilita v reaktivitě na užitá psychofarmaka. Personalizovaná terapie psychotických poruch by mohla vést k větší úspěšnosti léčby, snížení incidence a tíže nežádoucích účinků. Farmakogenetika a farmakogenomika jsou obory, které zkoumají vliv genetických faktorů na účinnost a snášenlivost léčiva. Farmakogenetický výzkum se zaměřuje jak na geny ovlivňující farmakokinetiku léčiva (enzymy metabolizující léčiva, enzymy ovlivňující prostupnost léčiva skrz tkáňové bariéry), tak na geny se vztahem k farmakodynamice (geny pro cílové receptory léčiva). V prezentované studii jsme se zaměřili na 2 geny, jejichž produkty mají vliv na farmakokinetiku risperidonu: CYP2D6 kódující enzym metabolizující risperidon a gen MDR1 kódující P-glykoprotein, který je důležitý v permeaci některých psychofarmak skrz hematoencefalickou bariéru, u tohoto ge