Znalosti všeobecných sester o metodách monitorace srdečního výdeje - Jašková, Petra (2013)
V diplomové práci se zabývám znalostmi všeobecných sester pracujících na odděleních intenzivní péče (JIP, ARO) o metodách monitorace srdečního výdeje. V teoretické části objasňuji pojem hemodynamický monitoring, definuji srdeční výdej a popisuji faktory, které ho určují i specifické stavy, které ovlivňují jeho velikost. Dále uvádím význam znalosti velikosti srdečního výdeje a nejčastější indikace k zahájení jeho sledování. Podrobněji se pak věnuji jednotlivým metodám monitorace, uvádím jejich fyzikální principy, míru invazivity a specifika pro praktické použití. V poslední kapitole přibližuji úlohu sester a ošetřovatelskou péči o pacienty s hemodynamickým monitoringem. V empirické části analyzuji výsledky dotazníkového šetření realizovaného u sester pracujících na odděleních, kde je hemodynamický monitoring prováděn. Zaměřuji se na úroveň jejich znalostí.