Komunikace a obsluha slabozrakých a nevidomých pacientů - Hrůza, Martin (2013)
ANOTACE: Příjmení a jméno autora: Martin Hrůza Instituce: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta Katedra optometrie a ortoptiky Název práce: Komunikace a obsluha slabozrakých a nevidomých pacientů Vedoucí práce: Mgr. Pavel Beneš, Ph.D. Počet stran: 75 Rok obhajoby: 2013 Klíčová slova: Zrakové postižení, osobnost, komunikace, vodící pes, kompenzační pomůcka Bakalářská práce popisuje komunikaci a interakci se slabozrakými a nevidomými osobami. Je zde zahrnutý vliv handicapu na vývoj osobnosti člověka a jeho působení na rodinu a okolí. Práce se také zabývá obecnou komunikací a komunikací vidoucích lidí s nevidomými a slabozrakými. V závěru práce jsou pak zmíněny i organizace, na které se zrakově postižení mohou obrátit, a které jim poskytují pomoc a přístup ke kompenzačním pomůckám.