Skleroplastické operace při vysoké progresivní myopii u dětí - Šimková, Hana (2013)
Bakalářská práce obsahuje tři hlavní části. První část zahrnuje charakteristiku krátkozrakosti, její rozdělení a základní informace například o výskytu, léčbě a prevenci. Druhá část se zaměřuje na progresivní myopii a třetí obsahuje informace o skleroplastické operaci. V této části práce je popsána historie, starší, ale i dnešní nejpoužívanější metody, materiály, přehled očních klinik, které se pro tuto operaci nejčastěji využívají, a výsledky jejich studií. Závěr práce se snaží shrnout veškerá pro a proti této operace, její kontroverznost a postavení v oftalmologických kruzích u nás i v zahraničí.