Anestezie pro nitrooční operaci - Masaryková, Martina; Skorkovská, Karolína, 1978-; Masarykova univerzita. Klinika dětské onkologie (2013)
Bakalářská práce na téma Anestézie pro nitrooční operace se v první kapitole zabývá historií anestézie, popisem nejčastěji využívaných anestetik v lékařství a jejich rozdělením. Protože využití anestézie u dětí je odlišné od anestézie u dospělých, zabývá se práce také tímto tématem. V následující kapitole je popsána anestézie v oftalmologii, jsou rozebrány nejčastější nitrooční operace, u kterých je přiblížena současná technika provedení a pokroky, kterých se dosáhlo ve vývoji. Současně práce zmiňuje i jiné časté operace, které se provádějí v očním lékařství. U každé operace je popsán způsob aplikace anestetik, který je nejvhodnější pro pacienta i chirurga.
Bachelor thesis is focused on describing anesthesia for intraocular surgeries. In its first charter there is written about the history of anesthesia, the description of the most commonly used anestetics in medicine and their division. The anesthesia in children differs from the anesthesia in adult. Paper involves this fact too. The following section tells about the anesthesia in ophtalmology, in general, including the most frequent intraocular surgeries with focusing on present technologyand the progress in its development made so far. Paper contains also other frequent ophtalmic surgeries in Ophtalmology. Each surgery mentioned in my thesis describes the most appropriate way of the application of anestetics best for both - the patient and the surgeon.
Vedoucí práce: Karolína Skorkovská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: celková anestezie; oční chirurgie; eye surgery; Anesthesia, General; bakalářské práce