Anestezie pro nitrooční operaci - Masaryková, Martina (2013)
Bakalářská práce na téma Anestézie pro nitrooční operace se v první kapitole zabývá historií anestézie, popisem nejčastěji využívaných anestetik v lékařství a jejich rozdělením. Protože využití anestézie u dětí je odlišné od anestézie u dospělých, zabývá se práce také tímto tématem. V následující kapitole je popsána anestézie v oftalmologii, jsou rozebrány nejčastější nitrooční operace, u kterých je přiblížena současná technika provedení a pokroky, kterých se dosáhlo ve vývoji. Současně práce zmiňuje i jiné časté operace, které se provádějí v očním lékařství. U každé operace je popsán způsob aplikace anestetik, který je nejvhodnější pro pacienta i chirurga.