Nitrooční tlak - možnosti měření a související oční patologie - Urbánková, Nikola (2013)
Bakalářská práce s názvem Nitrooční tlak - možnosti měření a související oční patologie se v první části zabývá stručně anatomií oka. Nitroočnímu tlaku je věnovaná třetí kapitola. Pojednává o tvorbě, cirkulaci a odtoku komorové vody, která určuje právě hodnotu nitroočního tlaku. Čtvrtá kapitola uvádí možnosti měření nitroočního tlaku. Jsou zde popsány základní informace o aplanačních, impresních i bezkonkaktních tonometrech. Pátá část bakalářské práce je věnovaná problematice zeleného zákalu tzn. glaukomu. Je zde popsaná diagnostika tohoto onemocnění, rozdělení glaukomů a jejich medikamentózní, chirurgická a laserová léčba. V závěru celé práce je řečeno, jak vypadá život pacienta s glaukomem.