Vliv osvětlení na kvalitu a bezpečnost pracovního výkonu - Vrček, Spomenka; Richter, Jan; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2013)
Bakalářská práce "Vliv osvětlení na kvalitu a bezpečnost pracovního výkonu" se zabývá hlavně problematikou osvětlení různých míst. Jako první je tam popsáno světlo a vidění. Práce dále analyzuje různé vlivy světla a záření na člověka a zejména i na oko. Pro lepší porozumění osvětlení v určitých místnostech je potřeba se ještě seznámit s měření a hodnocení denního a umělého osvětlení. Dobré osvětlení se dosahuje také dobrým výběrem světelného zdroje a dobrou znalosti jak ho nejlépe použit. Potom nám osvětlovací soustavy říkají jak je to nejlepší pro nějakou určitou činnost. Na konci práce se dostáváme k popsání osvětlení různých vnitřních prostorů závislé na činnostech, pro které jsou ty místnosti určené.
The thesis “The Effects of Lighting on the Quality and Safety of Work Performance” deals with the issues of lighting at various places. It describes the light and vision. The study analyses different effects of light and radiation on human and his eye. It was necessary to get to know measurements and evaluation of day and artificial light in order to understand the lighting better. Good lighting is set by correct choice of light source and the ability to use it properly. Lighting systems tell us which type of use is the best for each activity. At the end of the thesis we get to the description of the indoor lighting determined by activities which are the interiors designed for.
Vedoucí práce: Jan Richter
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: bezpečnost práce; optometrie; osvětlení pracoviště; světelné zdroje; zrak; light sources; occupational safety; optometry; vision; workstation lighting; bakalářské práce; bachelor's theses