Pitný režim u vytrvalostních běžců - Mezníková, Lucie (2013)
Pitný režim je u vytrvalostních běžců základem udržení homeostázy vnitřního prostředí a základem podání lepšího výkonu. První část teoretické části je věnována vnitřnímu prostředí organismu a jeho možného poškození nesprávným dodržováním pitného režimu. Dále je rozebírán vytrvalostní běh a jeho rozdělení podle délky zátěže. Následuje nejdůležitější část rozebírající pitný režim s ohledem na vytrvalostní zátěž. V druhé polovině teoretické části jsou popsány druhy nápojů a hlavní složky nápojů. Praktická část analyzuje vztah vytrvalostní zátěže a hydratace organismu. Byla provedena analýza jídelníčků, pitného režimu a pocitů žízně společně s odběrem krve a moči před a po výkonu. Výsledky analýzy potvrzují důležitost dodržování zásad pitného režimu při vytrvalostní zátěži.