Kuchyně - mikrobiologická bomba - Perglová, Pavla (2013)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením mikrobiologické kontaminace v domácích kuchyních. Především se zaměřuje na plochy, které přicházejí do kontaktu s rizikovými potravinami. Dále se zabývá vlivem provedené sanitace na snížení mikrobiální kontaminace. Hodnocení mikrobiální kontaminace bylo prováděno metodou stěrů, pomocí testu Hygicult. Byly stanovovány celkové počty mikroorganismů, enterobakterie, bakterie E. coli, plísně a kvasinky. Stěry byly provedeny na pracovních plochách ve dvou kuchyních po přípravě syrového kuřecího masa a po sanitaci těchto ploch. Sanitace byla provedena pomocí dvou různých prostředků a byla hodnocena jejich rozdílná účinnost. Dále pak byly provedeny stěry v chladničkách, na houbičce, utěrce a umytém talíři.