Větvené aminokyseliny ve zdraví a nemoci - Jiříčková, Kamila (2013)
Bakalářská práce „Větvené aminokyseliny ve zdraví a nemoci“ shrnuje současné poznatky o větvených aminokyselinách. Teoretická část pojednává především o využití aminokyselin s větveným řetězcem v oblasti léčebné a sportovní výživy. Podrobně se zabývá i metabolismem větvených aminokyselin a také vrozenými poruchami metabolismu. V závěru teoretické části je řešena problematika zdrojů větvených aminokyselin a také denních doporučených dávek. V praktické části jsou popsány 2 kazuistiky. Jedna se zaměřuje na využití aminokyselin v oblasti léčebné výživy, druhá pojednává o vlivu suplementace větvenými aminokyselinami na tělesnou stavbu a fyzický stav sportovce.