Poruchy metabolismu sacharidů - glykogenózy - Odložilová, Šárka (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vzácných dědičných chorob postihující metabolismus sacharidů, tzv. glykogenóz. V teoretické části se nachází základní informace týkající se metabolismu sacharidů, zejména podstaty glykogenu. Další část této práce se věnuje vlastní problematice glykogenóz a jejich rozdělení. K jednotlivým typům jsou uvedeny základní informace - jejich charakteristika, klinické projevy, možné komplikace, diagnostika, genetická manifestace a léčba, včetně dietních opatření. Praktická část obsahuje dvě kazuistiky, které popisují pacienty s glykogenózou typu Ib. Jejich součástí jsou návrhy jídelníčku na tři dny, individuálně vypracované pro oba pacienty trpící touto dědičnou poruchou metabolismu sacharidů.