Léčebná výživa u divertikulózní nemoci - Helešicová, Kristýna; Žáková, Anna; Masarykova univerzita. Katedra výživy člověka (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá léčebnou výživou u divertikulózní nemoci. Pro ucelení informací je popsána anatomie a fyziologie tlustého střeva, společně s histologickým popisem jeho stěny. Hlavní součástí teoretické části je epidemiologie, etiopatogeneze a léčba nemoci, se zaměřením především na léčebnou výživu při stavech spojených s výskytem divertiklů na tlustém střevě. V rámci léčebné výživy je kladen důraz na vlákninu, denní příjem, její fyziologický význam a přirozené zdroje. Praktická část hodnotí jídelní záznamy pacientů se zaměřením na příjem vlákniny a možnosti jejího preventivního působení na divertikulózní nemoc.
This bachelor thesis deals with the diet therapy of diverticular disease. For comprehensive information is described the anatomy and physiology of the colon, together with histological description. The main component of theoretical part is epidemiology, etiopathogenesis and treatment of the disease, focusing primarily on diet therapy of conditions associated with presence of diverticula of colon. The diet therapy is emphasis on dietary fiber, daily intake, its physiological importace and natural resources. The practical part assesses the dietary diary with a focus on fiber intake and its possible preventive effect on diverticular disease.
Vedoucí práce: Anna Žáková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: divertikl; metody výživy; potravní vláknina; Dietary Fiber; Diverticulum; Feeding Methods; bakalářské práce